Sauna’s en stoomcabines zijn niet alleen erg populair, ze bieden ook nog voordelen voor onze gezondheid en welzijn. Maar welke is nu eigenlijk beter, de sauna of de stoomcabine? En wat is het verschil eigenlijk?

Wat is een sauna?

sauna estlandIn een sauna wordt gebruik gemaakt droge hitte. Ze worden meestal verwarmd tot zo’n 90 graden Celsius, dit wordt gedaan door middel van hout, gas, elektrisch of infrarood. In een sauna zitten kan aanvoelen alsof je in een oven zit, de luchtvochtigheid is er zeer laag. Daarom gieten sommige mensen in een sauna water over de opgewarmde stenen. Dit zorgt ervoor dat er stoom vrijkomt wat voor een beetje vocht zorgt.

De voordelen van zweten in de sauna zijn de moeite waard, het zorgt voor een betere bloedcirculatie en cardiovasculaire gezondheid. Mensen die vaak een sauna nemen hebben een veel lager risico op een hartaanval, beroerte en dementie.

Zitten in een sauna is eigenlijk een soort work-out. Door de hitte moet je hart harder pompen om het bloed te laten rondgaan. Andere voordelen van de warmte in een sauna is het verminderen van spierpijn en het verbeteren van je energie en humeur. Het nemen van een sauna heeft bepaalde risico’s, dan gaat het vooral om duizeligheid door de hitte vanwege uitdroging. Het is daarom aan te raden om goed te blijven drinken en zorgen dat je gehydrateerd blijft. Wanneer je hartproblemen hebt is het verstandig om niet naar de sauna te gaan, dit vanwege het feit dat de warmte je hartslag verhoogt.

Wat is een stoomcabine?

stoomcabine glasHet grote verschil tussen sauna’s en stoomcabines is het vocht, in een cabine is het namelijk veel vochtiger.

De vochtigheid ligt bijna op 100%. In een cabine wordt het minder heet, namelijk rond de 50 graden Celsius. Maar deze hitte wordt meer gevoeld vanwege het feit dat vocht zorgt voor goede warmtegeleiding.

Cabines met stoom zorgen voor dezelfde gezondheidsvoordelen (en risico’s) als sauna’s, de effecten van warmte zijn immers hetzelfde. Je krijgt dus dezelfde cardio-voordelen, en minder pijn en stijfheid. Een stoombad zorgt er echter niet voor dat je afvalt. De kilo’s die je kwijtraakt in een sauna of stoombad komt door het verlies van vocht. Deze kilo’s drink je na het gebruik er gewoon weer bij.

Een stoombad heeft echter een extra voordeel boven een sauna. Wanneer je problemen hebt met je ademhaling, door astma of door een allergie, dan zorgt het stoom ervoor dat de luchtwegen en longen beter gehydrateerd worden en beter openen. Zeker bij de beste stoomcabines heb je zelfs de mogelijkheid om hier specifiek op in te zetten en speciale stoombadmelk te gebruiken, zelfs!

Wat is beter, een sauna of stoombad?

Wanneer je problemen met je ademhaling hebt kun je het beste kiezen voor een stoombad. Wanneer dit geen issue is, dan gaat het om persoonlijke voorkeur. Wat vind je prettiger? Welke keus je ook maakt, begin laag en langzaam. Hoe lager je in de sauna of het stoombad zit, des te minder intens de hitte zal zijn. Voor de optimale gezondheidsvoordelen ga je een aantal keer per week in de sauna of stoomcabine, maar bouw dit langzaam op, ook in tijd.