September is intussen weeral een tijdje bezig en dat gaat zoals altijd dus gepaard met de start van het nieuwe schooljaar. Op zich vind ik dat nog zo slecht niet, want dan houden ze die mannekes wel min of meer nuttig bezig. Bij een heleboel van die jongeren is dat ook geen overbodige luxe heb ik de indruk, want veel fatsoen krijgen ze tegenwoordig niet meer mee van thuis uit. De miserie begint eigenlijk pas zo rond 15u30, het tijdstip wanneer voor de meesten de lessen afgelopen zijn.

terug naar schoolIk heb namelijk de pech te wonen in een schoolrijke buurt; binnen een straal van één kilometer zijn er zeker een viertal scholen terug te vinden. Het probleem is dat de meeste pubers het na de schooluren nalaten om meteen thuis hun huiswerk te gaan maken, maar met hun groepjes allemaal in de buurt van de school blijven hangen. Is dat nu zo erg hoor ik u al denken? Het gaat eigenlijk meer over de wijze waarop. Ik zou er geen probleem mee hebben moesten ze voldoende ruimte laten om veilig te kunnen passeren, maar dat fatsoen hebben ze tegenwoordig niet meer. Zelfs als ze me zien aan komen wandelen, weigeren ze om een stapje opzij te zetten met als gevolg dat ik steeds waaghalzende toeren moet uithalen.  Vaak dien ik een deel over de rijbaan te wandelen omdat er op de stoep simpelweg geen plaats meer is om er naast te wandelen.

Echt, als het van mij zou afhangen, geef ik die gastjes heel het jaar door vakantie. Dan kan ik tenminste rustig en veilig in de buurt rondwandelen. Dat is natuurlijk ook geen slimme oplossing, maar dan heb ik er tenminste geen last van. Of wat we ook kunnen doen, is een lessenpakket “fatsoen en respect” introduceren. Kunnen heel wat volwassenen ineens ook naar ’t volwassenenonderwijs. Ziezo, dat moest ik even kwijt!