Tijdens mijn koffietje ‘s ochtends luister ik gewoonlijk een beetje naar de radio terwijl ik de krant lees. Zo ook vanochtend maar de krant was nog niet toegekomen, dus het werd rustig luisteren naar Radio 1. Jan Hautekiet was in zijn programma aan het vertellen over een kind dat op school een C-attest had gekregen en haar 5de middelbaar dus moest opnieuw doen, maar haar ouders waren daar niet mee akkoord en hebben dat voor de rechtbank gebracht. De rechtbank heeft de bizarre uitspraak gedaan dat dat kind nu recht heeft op een dwangsom van €1250 per dag. De Raad van State moet dus hebben geoordeeld dat de school niet genoeg hielp bij de leerproblemen van het kind – ze heeft dyslexie.

leerproblemenIk heb toch lichtjes mijn hoofd geschud in onbegrip. Wat denkt eender wie nu te winnen bij die uitspraak, eigenlijk?

Wat voor een compassie-oordeel is dat van de rechtbank om te beginnen eigenlijk? Precies Belgium’s Got Talent! Oh, laat ons stemmen voor het schattige kindje met het spraakgebrek of de blinde jongens, want dat is wel zielig, die verdienen dat! Dat de helft van Vlaanderen dat via televoting doet, tot daar aan toe, maar een rechtbank zou beter moeten weten, niet? Wat is dat kind gebaat bij wel over mogen naar het volgend jaar? Dan verplaatst het probleem zich gewoon, want dan kan ze daar niet volgen. En met die dwangsom: gaat ze daar plots beter van kunnen lezen? Ik dacht het niet.

De ouders verweten de school niet voldoende bezig te zijn met het leerprobleem van de dochter. En het juiste moment om dat naar boven te brengen is wanneer het hele jaar al voorbij is? Als ik niet tevreden ben over een school, stuur ik mijn kind naar ergens anders. Of, als het ernstig is, zorg ik zelf voor hulp.

Ze nemen het wel iets te makkelijk naar mijn mening. En ze krijgen blijkbaar nog gelijk ook. Vreemde wereld. In mijn tijd was dat toch wel anders. En als ge niet kon lezen, dan werd ge naaister, of iets anders met uw handen. Wat hebben mensen toch tegenwoordig tegen een stiel aanleren? Nee, allemaal een diploma ASO waar ge niets mee zijt!

Soit. Genoeg mij dik gemaakt. Ik ga een wandelingetje maken!