Eind 2019 – begin 2020 maakten we voor het eerst kennis met de kracht en risico’s van COVID-19, destijds nog bekend als de Coronapandemie.
Niet veel later merkten we hoe gemakkelijk en snel dit virus zich verspreidde en binnen no time had het zich wereldwijd verspreid. Een sterke reactie in de vorm van een lockdown bleef dan ook niet uit. Gelukkig hebben we de lockdowns in de meeste landen alweer kunnen verlichten, maar betekent dit dan ook het einde van de pijn rondom COVID-19?
Komt er een financiële crisis door de coronapandemie?
De grote vraag die veel mensen zich afvragen nu we langzaam richting een mogelijk einde bewegen is: komen we weer in een crisis terecht? Om beter te begrijpen of dit mogelijk is kijken we naar de laatste echte grote crisis van de afgelopen decennia: de financiële crisis van 2008-2009. De reden dat deze crisis ontstond waren de lage kwaliteit verzekeringen, Real Estate Investment Trusts en hypotheken die in de Verenigde Staten werden verkocht.
Dit leidde over de jaren tot een enorm tekort aan activa bij de eigenaars van deze bonden en huizen. Daardoor ontstond een enorm vacuüm, wat leidde tot de crisis bij banken. De reactie van internationale banken en overheden kwam te laat en de recessie was dan ook enorm.
Gelukkig hebben we geleerd van die tijd en hebben we in het begin van deze lastige corona periode al vele investeringen gedaan om de economie draaiende te houden.
Reactie in Europa
Er is een kans dat we opnieuw in een recessie terecht komen naar aanleiding van de pandemie. Echter is de kans dat deze net zo diep zal zijn als de recessie van 2008 summier. Zoals je hierboven al kon lezen hebben banken goed gereageerd en samen met overheden triljoenen in de economie gestoken om te zorgen dat deze blijft draaien.
Uiteraard zullen we wel merken dat kleine bedrijven in België, maar ook in het buitenland last zullen krijgen van de gevolgen van de lockdown. Denk hierbij aan restaurants, maar ook thema parken en musea. De reactie in Europa op deze pandemie is echter sterk geweest. In veel landen zoals Nederland, België en de Scandinavische landen heeft de overheid de economie slim op slot gezet. Zij hebben het personeel namelijk door laten betalen, om de economie enigszins in beweging te houden. Ook zorgt dit dat werkloosheidscijfers laag blijven en we na de pandemie weer snel door kunnen, zonder het consumentenvertrouwen te veel te schaden. Volgens financieel adviseur Luk zal hierdoor de schade in Europa waarschijnlijk klein blijven.
Reactie in Amerika
Een groter probleem vinden we in d e Verenigde Staten, waar we zien dat er minder snel gereageerd werd. Het kapitalisme staat een snelle reactie hier in de weg. De uiterst dure gezondheidszorg en overheidssteun met winstoogmerk zorgen dat weinig kleine bedrijven en particulieren echt hulp krijgen. Het probleem hiervan is dat de Amerikaanse economie flinke schade oploopt op allerlei niveaus. Zowel kleine lokale bedrijven als grote internationale partijen lijden hieronder.
Conclusie
De conclusie is uiteraard dat we het niet weten. De economie kan alle kanten opgaan na deze pandemie. Hierbij hangt het ook af van hoe snel en soepel de pandemie zelf voorbij zal gaan. Komen er bijvoorbeeld nog nieuwe lockdowns aan of zitten we richting het einde?
Een andere vraag is hoe landen als de Verenigde Staten, die een grote impact hebben op onze economieën, zich zullen herstellen. We zullen er echter allemaal nog iets van gaan voelen, want een crisis, hoe klein ook, blijft niet uit.