Ben je op zoek naar een nieuwe spiegelreflexcamera, maar weet je niet goed waar je op moet letten bij de aankoop? Ik heb twee slimme tips voor je in samenwerking met de spiegelreflex-experts van Dotrix.

Je koopt een spiegelreflexcamera omdat je graag mooie foto’s wilt maken met verschillende lenzen. Van lenzen wisselen kan ook met een systeemcamera. Het voordeel van een spiegelreflexcamera is echter de optische zoeker: je ziet door de zoeker hetzelfde beeld als wat je met je blote oog ziet. De elektronische zoekers van de systeemcamera’s worden steeds beter, maar het verschil is er nog steeds.

spiegelreflexcamera

Tip 1: hoe zwaar mag jouw nieuwe spiegelreflexcamera zijn?

Een camera heb je om te fotograferen. Als je in een studio fotografeert, speelt het gewicht van je toestel nauwelijks een rol. Maar ga je op pad, dan moet de zwaarte van je spiegelreflexcamera geen reden zijn om deze thuis te laten. Als je het geen probleem vindt om met een zware fototas te lopen, dan hoef je niet extra op de grammen van body en lenzen te letten. Weet je van jezelf dat je een grote camera sneller thuis laat, kijk dan hoe veel een camera weegt. Vergeet ook niet te kijken naar het gewicht van de objectieven die je – nu of later – aan zou willen schaffen.

Tip 2: kies je voor een fullframe of een crop camera?

Full frame camera’s zijn in, maar heb je ook echt een fullframe spiegelreflexcamera nodig? Een fullframe camera heeft een grotere sensor dan een camera met een APS-C sensor. De kwaliteit van de foto’s van een full frame is hoger, maar heb je die grote kwaliteit ook nodig? Ook met een ‘gewone’ spiegelreflexcamera kun je prachtige foto’s maken. We zetten een paar belangrijke verschillen op een rijtje, om de keus voor jou wat makkelijker te maken.

Objectieven

Als je een 200 mm op een fullframe camera zet, is je bereik ook 200 mm. Zet je dezelfde lens echter op een crop camera, dan heb je ineens 350 mm. De beeldhoek van een fullframe is veel groter. Ben je een fanatieke vogelfotograaf, dan heb je dus meer aan een crop camera. Met dezelfde lens krijg je een vogel dichterbij in beeld dan wanneer je die lens op een fullframe zet.

Verschil in scherptediepte

Bij fullframe camera’s is de scherptediepte veel kleiner dan bij spiegelreflexcamera’s met een APS-C sensor. Dat is belangrijk bij bijvoorbeeld portretfotografie en macrofotografie. Zo kun je prachtige zachte achtergronden creëren. Wil je juist een grotere scherptediepte – denk aan het fotograferen van landschappen – dan ben je beter uit met een crop camera.

Hogere iso

Met een full frame camera kun je een hogere iso gebruiken met minder ruis dan bij hetzelfde isogetal op een crop camera. Dit is vooral van belang voor fotografen die in slechte lichtomstandigheden fotograferen. Houd je van urbex-fotografie of fotografeer je graag tijdens concerten, dan is dit zeker iets om rekening mee te houden.

Gewicht

Een fullframe spiegelreflexcamera is zwaarder en groter dan een cropcamera. En dat geldt vaak voor de lenzen. Denk hieraan als gewicht van de camera voor jou belangrijk is.

Veel succes bij het kiezen van je nieuwe spiegelreflexcamera.