Het uitzoeken van een goede hoofdtelefoon is lastiger dan veel muziekliefhebbers denken. Eigenlijk is de verklaring daarvoor vrij eenvoudig. Er is namelijk een enorme keuze op het gebied van koptelefoons. Niet alleen qua merken, maar ook qua types en functionaliteiten is de variatie erg groot. Dus hoe bepaal je nu welke koptelefoon voor jou de ideale oplossing is? Hieronder hebben we vijf gouden tips voor je verzameld die je helpen om een keuze te maken uit het grote aanbod hoofdtelefoons!

1. Beslis welk type koptelefoon je wilt

koptelefoon kiezenQua type hoofdtelefoons is er tegenwoordig veel keuze. De meest voorkomende soorten zijn de circumaural hoofdtelefoon, de supra-aural hoofdtelefoon, in-ear oordoppen en zogenoemde earbuds. De circumaural hoofdtelefoon is een variant waarbij de oorschelpen volledig over de oren uitkomen. Dit type hoofdtelefoon is primair bedoeld voor thuisgebruik. Qua gewicht zijn ze relatief zwaar en vallen ze ook in de hogere prijscategorieën.

De supra-aural hoofdtelefoons zijn een slag kleiner en hebben oorschelpen die op en niet over de oren heen vallen. Ze zijn ook bedoeld voor gebruik in huis en lichter en voordeliger dan de circumaural varianten. Maar een significant nadeel is dat je meer last hebt van omgevingsgeluiden. In-ear oordoppen zijn stukken goedkoper. Hierbij gaat het om losse oordopjes die voornamelijk in tablets en telefoons gebruikt worden en in het oor gestopt worden, tot in de gehoorgang.

oordoppenIn-ear oordoppen zijn voornamelijk bedoeld voor buitengebruik, als je op je werk zit of in het verkeer. Een nadeel is wel dat je om je heen niks hoort als je deze doppen in hebt. Ten slotte zijn er nog de earbuds. Deze oordopjes zitten alleen in de oorschelp, niet in de gehoorgang. Ze zijn voordelig, licht en gemakkelijk in gebruik.

2. Let op het frequentiebereik van de hoofdtelefoon

Een belangrijk punt van aandacht bij het kiezen van een koptelefoon is het frequentiebereik. Idealiter moet deze tussen 20 Hz en 20.000 Hz liggen. Kies je voor dure hoofdtelefoons, dan hebben die zelfs een bereik tot wel 40.000 Hz. Maar daarvoor betaal je wel een flinke prijs. Op deze website vind je een superboeiende gids in verband met frequentiebereik van koptelefoons – een échte aanrader!

3. Ga je voor draadloos of niet?

draadloze koptelefoon beatsEen punt van overweging bij het kiezen van een geschikte hoofdtelefoon, is de keuze voor een draadloos model of niet. Kies je voor draadloos, dan betaal je meer, maar profiteer je ook van enkele voordelen van dit type hoofdtelefoon. Zo is een draadloze hoofdtelefoon met Bluetooth ideaal om alleen tv te kijken of in huis een muziek je te luisteren. Vaak worden draadloze hoofdtelefoon geleverd met een losse kabel, dus zijn ze ook bedraad te gebruiken.

4. Met of zonder ruisonderdrukking?

Iets om op te letten bij de aankoop van een hoofdtelefoon, is of de hoofdtelefoon beschikt over noise cancelling, ook wel ruisonderdrukking genoemd. Deze extra functie is ideaal, omdat omgevingsgeluiden goed gedempt worden. Luister je bijvoorbeeld veel muziek in de trein, dan is noise cancelling aan te raden. Op deze website vind je een lijst van de meest populaire noise cancelling koptelefoons; alweer een echte aanrader!

5. Het design van de hoofdtelefoon

Ten slotte wil het oog natuurlijk ook wat. Bepaal voor jezelf hoe stoer de hoofdtelefoon eruit moet zien en kies enkele modellen uit die je aanspreken. Op basis daarvan kun je dan een goede keuze maken.