We willen allemaal graag gezond en fit voor de dag komen. Maar hoe pak je dat precies aan? Hier volgen drie praktische tips om in 2021 gezonder te gaan leven.

slaapritmeZorg voor voldoende nachtrust

Het effect van slaap op ons leven wordt meestal enorm onderschat. In onze moderne samenleving verstoort het kunstmatige licht van bijvoorbeeld smartphones of televisies ons slaapritme. Het gevolg: chronisch slaapgebrek. Slaapgebrek beïnvloedt niet alleen zaken als reactiesnelheid en besluitvaardigheid, maar zorgt ook voor toenemende eetlust, verhoogde bloeddruk en een verzwakt immuunsysteem. Maar hoe zorg je ervoor dat je voldoende nachtrust krijgt?

De grootste boosdoener is het kunstmatige licht van onze beeldschermen. Het beste kun je deze enkele uren voor je gewenste bedtijd uitschakelen. Helaas is dit voor velen makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig hebben veel smartphones tegenwoordig een zogenaamde ‘nachtmodus’. Deze schakel je in om het blauwe licht dat ons wakker houdt te elimineren. Zo kom je makkelijker aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid slaap van 7 à 9 uur.

Houd je vochtgehalte op peil

Het menselijk lichaam bestaat voor het grootste deel uit water, maar toch drinken we er met zijn allen veel te weinig van. Idealiter moet een volwassene ongeveer 1,5 tot 2 liter per dag drinken, wat neerkomt op zo’n 8 tot 10 glazen. Door voldoende water te drinken help je je lichaam met het afvoeren van afvalstoffen en met het opnemen van belangrijke voedingsstoffen. Zonder voldoende water komen dus heel wat lichaamsprocessen onnodig in grote moeilijkheden.

Je kunt jezelf stimuleren om meer water te drinken door een herbruikbare waterfles aan te schaffen. Deze zijn er in allerlei kleuren en formaten, dus voor ieder wat wils. Vind je de smaak van water te saai? Experimenteer dan met het toevoegen van bijvoorbeeld citroen, munt of gember. Dat is niet alleen lekker, maar ook nog eens extra gezond!

Neem tijd voor jezelf

Nadat je bovenstaande tips over slaap en vochtgehalte in je leven hebt geïntegreerd, heb je al heel wat winst behaald op het vlak van lichamelijke gezondheid. Je lichaam is echter niet het enige wat telt; je geest heeft ook aandacht nodig! Er is een grote wisselwerking tussen lichamelijke en mentale gezondheid.

Schaam je dus niet om in je drukke leven af en toe een momentje voor jezelf te nemen. Het is zelfs slim om dit een vast onderdeel van je drukke werkweek te maken. Plan bijvoorbeeld elke vrijdagavond een filmavond met je partner of trakteer jezelf elke woensdag op een heerlijke (en gezonde!) lunch in je favoriete restaurant. Op deze manier kun je even de rem van je drukke leven intrappen.

Een slecht nachtritme lijkt na jarenlange gewenning misschien moeilijk te doorbreken, en het drinken van 10 glazen water klinkt wellicht als een ondoenlijke taak. Maar een gezond leven begint met voldoende bewustzijn van jezelf en je eigen gewoontes. Jouw besluit om met bovenstaande tips in 2021 gezonder te gaan leven zal in de toekomst zeker zijn vruchten afwerpen!