Goede cappuccino is een delicatesse waarbij je, zeker als de cappuccino van een bovengemiddelde kwaliteit is, heerlijk kunt genieten en even helemaal weg kunt dromen. Cappuccino is er in allerlei soorten en smaaksensaties. Dat kan het lastig maken om de perfecte cappuccino-smaak te vinden. Gelukkig zijn er genoeg goede recepten en ideeën van barista’s en koffie-experts bekend, die je kunnen helpen om thuis dé perfecte cappuccino te bereiden. Hieronder vind je de nodige inspiratie om cappuccino te bereiden die perfect smaakt. We hebben de drie beste tips voor een onovertroffen kop cappuccino voor je op een rijtje gezet. Alvast veel drinkplezier toegewenst!

Dé tip is natuurlijk ook het kiezen van de juiste koffiebonen. Ikzelf koop mijn bonen bij het Antwerpse Antoon Koffie, maar er zijn natuurlijk nog steeds meer goede, kleine koffiebedrijfjes die mooie producten op de markt brengen. Koop niet in een supermarkt; het is vaak een stuk minder kwalitatief!

1. Maak bij de bereiding altijd gebruik van koude melk

de perfecte cappuccinoWanneer je een overheerlijke kop cappuccino wilt gaan maken, is het belangrijk dat je gebruikmaakt van koude melk en niet van verwarmde melk. De beste keuze is volle melk en geen magere of halfvolle variant.

De belangrijkste reden om voor koude en volle melk te kiezen, is het feit dat de melk hierdoor meer tijd nodig heeft om op te warmen. Hierdoor geef je de melk de gelegenheid om langer en consequenter op te schuimen. Het resultaat? Een vollere en mooiere schuimlaag, die bovendien lekker luchtig smaakt!

2. Zorg voor melkschuim met veel belletjes

Door gebruik te maken van koud melk en de melk lang te laten opschuimen, ontstaat ook een veel mooiere schuimlaag. Hoe langer er wordt geschud, hoe kleiner en mooier de belletjes zijn. Realiseer je hierbij dat hoe kleiner de belletjes zijn, hoe meer bellen er in het schuim zitten. En dat heeft weer als gevolg dat de schuimlaag een stuk langer blijft staan. Ook helpen zo klein mogelijke en dus zo veel mogelijk belletjes om je cappuccino van een heerlijk luchtige en romige smaak te voorzien.

Veel meer kun je toch niet doen om jouw kop cappuccino zo perfect mogelijk van smaak en aanblik te maken? Oh nee? Er is zeker nog iets wat je kunt doen om thuis de perfecte cappuccino te maken, die ervoor gaat zorgen dat iedereen die hem proeft op slag verslaafd raakt aan jouw cappuccino. Wat dat is, lees je hieronder in tip 3.

knappe cappuccino

3. Meng de melk en het schuim op een doordachte manier

cappuccino melkschuimHet mengen van de melk en schuim is een laatste punt van aandacht bij het maken van dé perfecte kop cappuccino. Deze laatste stap is cruciaal. Zorg ervoor dat je door langzaam te walsen de melk en het schuim in een kannetjes geleidelijk met elkaar mengt tot de lekkerste cappuccino die je ooit gemaakt hebt. De tijd nemen voor het walsen is cruciaal om een optimaal resultaat te kunnen bereiken. Dus doe vooral rustig aan en probeer het mengen niet te snel af te ronden.

Tot slot: ook het gebruikte glas of de mok is een belangrijk item

Vergeet ten slotte niet dat ook het glas of de mok waarin je de cappuccino schenkt en opdient, een belangrijke factor is die het smaakgenot beïnvloedt. Kies voor een stijlvol glas of een stoere en schone mok om de sensatie compleet te maken!