Ben jij een echte koffieliefhebber, dan is de kans dat je wel eens hebt gehoord van een flat white natuurlijk vrij groot. Waar de flat white voor velen nog relatief onbekend is, zien we toch dat deze koffievariatie steeds meer in opkomst is. In de basis is de flat white te vergelijken met een cappuccino, maar er zijn wel degelijk verschillen. Welke verschillen dit nu eigenlijk zijn vertellen we je in dit artikel.

koffie soorten

Wat is een flat white?

Omdat de flat white voor de meesten een relatief onbekende koffievariant is, is het goed om eerst uit te leggen wat een flat white nu eigenlijk is. In principe is een flat white een afgeleide van een cappuccino alleen dan met een veel sterkere koffiesmaak, maar hoe komt dit? De reden is dat in de flat white veel minder melkschuim wordt gebruikt, waardoor de koffiesmaak veel sneller de overhand neemt. Een leuk detail bij de flat white, is dat deze praktisch altijd wordt uitgeserveerd met zogeheten ‘latte art’ ook wel een ‘figuurtje’ genoemd.

Hoe maak je een flat white?

De flat white wordt gemaakt met een dubbele espresso. Uiteraard kun je ook, afhankelijk van hoe sterk je je koffie wilt hebben kiezen voor een enkel espresso. Eerst doe je de espresso is een warme kop. Belangrijk is dat je kopje groot genoeg is, aangezien er ook nog melk bij moet. Een kop met een inhoud van 200 milliliter is voldoende. Nadat je de koffie in de kop hebt gedaan, is het zaak om de melk bij te schenken. Waar je in tegenstelling tot bij een cappuccino juist schuim wilt hebben, is dat bij de flat white niet het geval. Dit doe je door de melk op een speciale manier op te schuimen. Dit doe je door de melk niet te warm te maken en de luchtbelletjes door het kloppen op het aanrecht te doen laten verdwijnen.

cappuccino flat white koffieWat is een cappuccino

De cappuccino behoeft natuurlijk veel minder uitleg dan de flat white. Een cappuccino is immers naast normale koffie de meest gedronken koffie variatie die we kennen Deze koffie bestaat uit ⅓ espresso, ⅓ melk en ⅓ schuim. Je doet eerste de espresso in de mok, daarna het deel melk en vervolgens schenk je voorzichtig de schuimlaag uit in de kop.

Wat zijn de verschillen?

Het grootste verschil tussen de flat white en de cappuccino zit hem in de melk. Waar een flat white met weinig tot geen schuim wordt uitgeserveerd, gebeurt dit bij een cappuccino natuurlijk wel. Doordat er bij een flat white minder melk wordt gebruikt, neemt de koffiesmaak veel sterker de overhand. Niet voor niets wordt er daarom steeds vaker gekozen voor een flat white in plaats van een cappuccino. De dag dat de flat white populairder is dan een cappuccino, die zal waarschijnlijk nog wel even op zich laten wachten. Echter neemt het niet weg, dat de flat white die oorspronkelijk uit Australië komt ook aan deze kant van de wereld steeds meer voet aan land krijgt.