Het kan zijn dat kinderen bang zijn voor bepaalde situaties, zoals een spreekbeurt houden voor de klas of een toets maken. Ze denken dan dat alles mislukt en hierdoor krijgen ze een angst vorm. Nu vraag je jezelf af wat het is, wat de symptomen kunnen zijn, wat de oorzaak is en hoe je het zou kunnen overwinnen? Ik zal je hier meer voor overtellen en ook nog een paar tips geven!
Faalangst
Doordat je voor bepaalde situaties bang bent denk je vaak dat alles mislukt. Dit angstgevoel krijg je vooral bij belangrijke dingen zoals; spreekbeurt, toets of een opdracht. Je krijgt die angsten doordat je denkt dat je niet volgens de verwachting voldoet. Door deze angst krijg je een negatief zelfbeeld over jezelf en presteer je ook lager. Omdat je bang bent om te falen kun je blokkeren, ga je harder werken dan je kunt, wil je graag dingen uitstellen.
Door ervaringen krijg je bij de volgende inspanning weer opnieuw te maken met faalangst en presteer je steeds minder. Je bent niet jezelf en kun je eigen behoren niet meer inschatten.
Symptomen van faalangst
Je hebt verschillende soorten van faalangst. Algemene symptomen en specifieke symptomen. Bij algemene symptomen kun je last krijgen van:
- Hartklopping
- Zweten
- Buikpijn
- Snellere ademhaling
- Hoofdpijn
- Bewustzijnsuitval (black-out)
- Rode kleur in het gezicht
Bij de specifieke symptomen kun je last krijgen van:
- Zelfbeeld is erg negatief
- Harder werken dan je eigenlijk kunt
- Probeert dingen uit te stellen
- Problemen met slapen
- Je stelt jezelf te veel hoge eisen
- Weinig tot geen zelfvertrouwen
- Moeilijk om complimenten te accepteren
- Je vermijdt het liefst nieuwe situaties
- Je houdt je het liefst op de achtergrond
Wat is de oorzaak van faalangst?
Door prestatiedruk kun je faalangst krijgen. De meeste mensen voelen zo’n druk dagelijks en ervaren hierdoor stress. Doordat je denkt dat je niet aan anderen hun verwachtingen doet zorgt het voor een angstgevoel. Je kunt ook voor jezelf bepaalde dingen te hoog aanleggen. Je wilt het liefst niet een fout maken en wilt een goede prestatie maken. Door die druk komt de angst steeds meer. Je voelt je afgekeurd. Dit komt doordat je een te laag zelfbeeld creëert.
De faalangst kan de overhand nemen. Omdat je bang bent uitgelachen te worden, afgekeurd te worden of dat je denkt dat je niet goed gevonden denkt te worden. De oorzaak van de faalangst heeft meestal te maken met je verleden (je kindertijd) of door bepaalde ervaringen.
Hoe overwin je faalangst?
Je kunt faalangst op verschillende manieren behandelen. Je hebt geen behandeling nodig bij spanning die gezond is, voor deze spanning kun je ook bepaalde tips uitproberen of dat helpt. Als je veel last krijgt is het belangrijk dat je dit aanpakt en in therapie gaat.
Door de therapie wordt de angst minder voor bepaalde situaties en zul je ook meer zelfvertrouwen krijgen. Je krijgt tips als je in een situatie met veel stress zit en het onder controle houdt, waardoor je geen last krijgt van specifieke symptomen.
Je zoekt tijdens je therapie naar de oorzaken en gaat hierbij oplossingen bedenken om de faalangst onder controle te krijgen. Je kunt oefeningen krijgen om met gespannen situaties om te gaan. Door de therapie krijg je een beter beeld over jezelf en zal je positiever erin staan en beter presteren. Ikzelf durf zelfs gebruik maken van edelstenen – of het nu werkt of niet op een fysiek level – het werkt voor mij, en dat is alles wat er écht toe doet, natuurlijk!
Kinderen met faalangst
Faalangst komt voornamelijk voor bij jongeren. De meeste faalangst is op scholen. Door de hoge verwachting zijn kinderen vaker gevoeliger. De meeste symptomen waar kinderen last van kunnen krijgen zijn de negatieve gedachten, lichamelijke symptomen zoals hoge hartslag, buikpijn en veel zweten. Ook kunnen ze last hebben van verlegenheid en trekken zich daardoor terug. Tijdens het studeren kunnen ze afgeleid raken.
Faalangst bij kinderen komt door een ervaring die ze hebben gehad. Ook hun zelfbeeld kan invloed hebben op het falen. Hierdoor kan hun identiteit ook veranderen.
Tips om faalangst onder controle te houden
- Hierbij een paar tips om faalangst onder controle te houden.
- Doe een lichaamsbeweging om te ontspannen
- Zoek een werkmethode die voor jou het beste werkt
- Maak elke dag een planning
- Doe zo nu en dan een ademhalingsoefening als je denkt dat het nodig is.
- Leer te accepteren dat er ook dingen anders kunnen gaan waardoor het soms mis gaat.
- Probeer voor jezelf een bepaalde datum aan te houden om iets af te hebben.
- Maak zo nu en dan een pauze en zoek wat afleiding. Dit kan al door even koffie te drinken.
- Heb je iets af? Beloon jezelf en neem dan even wat tijd voor jezelf of eet iets lekkers.